dinsdag 14 januari 2014

Weervrouw Sabine Hagedoren steekt handen in de lucht voor Plan International tijdens Dodentocht


Weervrouw Sabine Hagedoren steekt handen in de lucht voor Plan International tijdens Dodentocht 


Weervrouw Sabine Hagedoren op 8 september 2013 met zomers weerbericht voor Vlaanderen

Weervrouw Sabine Hagedoren riep voor de start iedereen op om de handen in de lucht te steken voor Plan International. ‘En het wordt heel goed wandelweer.’

Met de 11.157 wandelaars die om negen uur vertrokken voor een honderd kilometer lange tocht, vestigde de Dodentocht een nieuw record. Vooral het mooie weer heeft wellicht extra veel wandelaars naar Bornem gelokt.

Nog nooit eerder stonden aan de tent zo een lange wachtrijen wandelaars die zich nog wilden inschrijven. Snel werden extra mensen naar de inschrijvingstafel geroepen om de toevloed op te vangen.

‘We hadden dit record zien aankomen. We kregen immers vijfhonderd voorinschrijvingen meer dan vorig jaar’, zegt woordvoerder Francis Meeus van de Dodentocht. ‘Bovendien is het schitterend wandelweer. Een nieuw record betekent dat de wandelaars elk jaar weer tevreden naar huis gaan. We hebben ons plafond nog niet bereikt, onze organisatie kan dit perfect aan.’

Eerbetoon aan Toon

Indrukwekkend was het eerbetoon van de Dodentocht-medewerkers aan hun makker Toon Joye (40), die jarenlang mee aan de kar trok en twee weken geleden overleed. Aan de startplaats hing een groot spandoek met zijn naam en enkele hartjes, zijn weduwe Sylvia Sroka startte ook.

Net voor de start riep Sabine Hagedoren, namens Plan International, de wandelaars en de toeschouwers in de Boomstraat op om de handen in de lucht te steken. Bedoeling is dat vier miljoen mensen de hand opsteken, dan kan ‘Plan’ vier miljoen meisjes laten studeren.

Ook volgens Sabine Hagedoren wordt het heel goed wandelweer: ‘Het blijft vannacht droog en de temperatuur daalt niet onder de vijftien graden. Ook zaterdag blijft het droog met af en toe zon en af en toe bewolking’, zei ze bij de start.

Tussen de duizenden wandelaars waren ook dit jaar weer enkele opvallende deelnemers. Tim Vanackere (39) uit Turnhout stapt de eerste 55 km op zijn slippers en de rest blootsvoets. De man doet dat ten voordele van de actie ‘Meneer Konijn’ van Q-Music.

Vanaf zeven uur vanochtend worden de wandelaars weer in de Boomstraat in Bornem verwacht. Daar is voor het eerst een echte eindmeet getrokken. De laatste wandelaar zal die meet even na negen uur vanavond over strompelen.


Met de 11.157 wandelaars die om negen uur vertrokken voor een honderd kilometer lange tocht, zette de Dodentocht een nieuw record neer. Vooral het mooie weer heeft wellicht extra veel wandelaars naar Bornem gelokt.

Nog nooit eerder stonden aan de tent zo een lange wachtrijen van wandelaars die zich nog wilden inschrijven. Snel werden extra mensen naar de inschrijvingstafel geroepen om de toevloed op te vangen.

‘We hadden dit record zien aankomen. We kregen namelijk vijfhonderd voorinschrijvingen meer dan vorig jaar. Bovendien is het schitterend wandelweer’, zegt woordvoerder Francis Meeus van de Dodentocht. ‘Een nieuw record betekent dat de wandelaars elk jaar weer tevreden naar huis gaan. We hebben ons plafond nog niet bereikt, onze organisatie kan dit perfect aan.’

Eerbetoon aan Toon

Indrukwekkend was het eerbetoon van de Dodentochtmedewerkers aan hun makker Toon Joye (40) die jarenlang mee aan de kar trok en twee weken geleden overleed. Aan de startplaats hing een groot spandoek met zijn naam en enkele hartjes, zijn weduwe Sylvia Sroka startte ook.

Net voor de start riep Sabine Hagedoren, namens Plan International, de wandelaars en de toeschouwers in de Boomstraat op om de handen in de lucht te steken. Bedoeling is dat vier miljoen mensen de hand opsteken, dan kan Plan vier miljoen meisjes laten studeren. Volgens de weervrouw wordt het heel goed wandelweer. ‘Het blijft vannacht droog en de temperatuur daalt niet onder de vijftien graden. Ook zaterdag blijft het droog met af en toe zon en af en toe bewolking’, zei ze bij de start.

Tussen de duizenden wandelaars waren ook dit jaar weer enkele opvallende deelnemers. Tim Vanackere (39) uit Turnhout stapt de eerste 55 kilometer op zijn slippers en de rest blootsvoets. De man doet dat ten voordele van de actie Meneer Konijn van Q-Music.

Vanaf zeven uur vanochtend worden de wandelaars weer in de Boomstraat in Bornem verwacht. Daar is voor het eerst een echte eindmeet getrokken. De laatste wandelaar zal die meet even na negen uur vanavond overstrompelen.

 In Bornem start om 21 uur de 44ste editie van de beruchte Dodentocht. De organisatie hoopt dit jaar alweer het recordaantal deelnemers te breken, dat vorig jaar op 10.957 kwam te staan. Nu de extreme temperaturen van de voorbije weken achter de rug zijn, lijken de omstandigheden ideaal voor opnieuw een erg succesvolle editie.

Enkele uren voor de start zijn al meer dan 9.000 wandelaars ingeschreven en de daginschrijvingen zijn nog volop aan de gang. Volgens de organisatie verloopt alles momenteel erg vlot.

De Dodentocht is een 100 kilometer lange wandeltocht met start en aankomst in Bornem. Sommigen leggen het traject echter joggend af. Het evenement is recreatief en dus absoluut geen wedstrijd, er wordt dan ook geen winnaar gevierd.

Sabine Hagedoren
Elke wandelaar krijgt gratis bevoorrading aan verschillende controleposten, met halfweg aan de brouwerij Palm in Steenhuffel een warme maaltijd. Er zijn ook verschillende posten van het Rode Kruis voorzien. In totaal worden er maar liefst zowat 1.200 vrijwilligers ingezet.

Net voor de start zal VRT-weervrouw Sabine Hagedoren de wandelaars oproepen om de handen even in de lucht te steken voor onderwijs voor meisjes. De actie kadert in een initatief van Plan België. Wereldwijd kunnen nog steeds 65 miljoen meisjes hun recht op onderwijs niet laten gelden.

1 opmerking: