vrijdag 18 november 2011

Sabine Hagedoren weerbericht 19 augustus 2011 na noodweer op Pukkelpop


Sabine Hagedoren met weerbericht op 19 augustus 2011 na het noodweer op Pukkelpop.
Op 19 augustus 2011 kwam weervrouw Sabine Hagedoren in Het Journaal nog uitleg geven aan Goedele Wachters over het noodweer op Pukkelpop.
Op Pukkelpop zijn er drie doden, 11 zwaargewonden en 60 lichtgewonden gevallen na een zwaar onweer. Dat hebben de hulpdiensten bevestigd. Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. Het festival is afgelast.
Een kort maar hevig onweer heeft ernstige schade aangericht op het festivalterrein van Pukkelpop. Het festival werd meteen stilgelegd om de schade op te meten. Er zijn drie doden gevallen, twee op het festivalterrein zelf waar verschillende constructies instortten en één op de camping. In het middag VRT Journaal kwam Sabine Hagedoren uitleg geven over de uitzonderlijke nood situatie.

Pukkelpop mist weeralarm

De organisatie van het popfestival Pukkelpop in Hasselt had donderdag kunnen weten dat er zwaar weer op komst was.
Het Belgische weerinstituut KMI had die ochtend al een weeralarm afgegeven. Het KMI gaf een ‘oranje' waarschuwing.


Dit is de op één na zwaarste categorie, die inhoudt dat er hevige rukwinden verwacht worden waarbij bomen om kunnen waaien. Het weerinstituut is dan ook verbaasd dat festivalorganisator Chokri Mahassine gisteren zei dat het noodweer als een totale verrassing kwam. Zowel de storm, als de omvang daarvan was bij de organisatie niet bekend, meldde Mahassine tijdens een persconferentie.

Vijf bezoekers van het festival bij Hasselt kwamen om het leven door het noodweer dat uitbrak boven het festivalterrein. Er raakten 140 mensen gewond, van wie tien ernstig. Alle doden zijn Belgen. Onder de zwaargewonden zijn drie Nederlanders, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het KMI was het noodweer boven Pukkelpop wel veel heviger dan het onweer boven de rest van België eerder die dag. Volgens meteoroloog Jules Geirnaerdt, die de Nijmeegse vierdaagse en het eerder dit jaar wegens storm afgelaste Concert at Sea begeleidt, moet een weerdeskundige op het festivalterrein aanwezig zijn. "Je kunt het weer niet via een weerstation dertig kilometer verderop inschatten.

Alleen ter plekke kun je het goed beoordelen.” Daarbij komt dat bij echt noodweer vaak ook telefoonlijnen uitvallen, en de organisatie niet meer met een meteoroloog op afstand kan bellen.

Hoewel veel festivalbezoekers klagen over de slechte communicatie door de organisatie, zijn omwonenden te spreken over de hulpverlening. In een mum van tijd waren zelfs hulpdiensten uit Antwerpen in Hasselt, stellen ze.

Weervrouw Sabine Hagedoren noemde het een tragische samenloop van omstandigheden.

De zwaargewonde slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, de lichtgewonden naar de sporthal van Kiewit. Er is ook een noodnummer vrijgegeven: 011-23.97.11.
De communicatie op het festivalterrein verliep erg moeilijk na het onweer, omdat de netwerken overbelast waren. Nu zijn de netwerken weer actief. De burgemeester roept de festivalgangers op om aan hun familie via sms te laten weten dat ze ok zijn.
Even na 18 uur brak er een kort maar hevig onweer los boven de Pukkelpopweide, met veel regen, hagelbollen en hevige wind. Mensen waren in paniek en gingen een schuilplek zoeken. De Chateautent , waar veel mensen verzameld waren, stortte in door de wind. Er viel ook een boom om en er is een toren ingestort. Ook de stand van Humo is deels vernield.
De weide werd herschapen tot een modderpoel en er lagen overal takken. Ook op de camping was de ravage groot. Er waren zo'n 60.000 mensen aanwezig op het festival. Na het onweer verlieten veel mensen het festivalterrein. Anderen bleven hangen om te zien of er nog optredens zouden plaatsvinden. Het bleef vrij rustig en om die rust te behouden klonk er na enkele uren weer muziek uit de boxen.
Collega van Sabine Hagedoren Frank Deboosere: "Zoiets valt niet te voorspellen"
Na het drama op Pukkelpop, waar vijf doden zijn gevallen als gevolg van het noodweer, rijst de vraag of er niet beter kon worden geanticipeerd op dit voorspelde onweer. "Zo'n onweer is wisselend van kilometer tot kilometer, dit is heel erg moeilijk te finetunen", zegt weerman en collega van Sabine Hagedoren Frank Deboosere.
Kan zo'n onweer niet beter worden voorspeld? Kunnen de gevolgen niet beter worden ingeschat? Is er door de organisatoren wel genoeg rekening gehouden met de mogelijke gevolgen? Het zijn de vragen die een dag na het drama opborrelen.
"We wisten dat er een onweer ging komen en het KMI had die de code oranje gegeven", vertelt Frank Deboosere in "De ochtend". "Dan gaan we ervan uit dat er hevige onweersbuien worden verwacht, die kunnen gepaard gaan met intense buien, hagel en hevige rukwinden en dat er schade kan zijn aan bomen en gebouwen, dat er wateroverlast kan zijn...Maar dé vraag is: kan je dit finetunen?"
Volgens Frank Deboosere is dit heel erg moeilijk. "Als je de waarnemingen bekijkt, dan zie je dat er op sommige plaatsen ontzettend veel neerslag gevallen is, terwijl er op plaatsen vlakbij veel minder regen is gevallen. Dit is heel erg wisselend van kilometer tot kilometer, zoiets valt niet te voorspellen."
Kan de buienradar dan geen hulp zijn om dit beter in kaart te brengen? "Die buienradar geeft een indicatie, maar de intensiteit zit zeker niet altijd juist. Wij kunnen de mensen alleen maar waarschuwen. Het onweer zat eraan te komen en we weten dat zomeronweders heel fel kunnen zijn.

Ook in het verleden zijn er vergelijkbare zware onweders geweest, maar echt voorspellen kan niet en ik vrees dat we dit er gewoon moeten bijnemen.", aldus Frank Deboosere, collega van Sabine Hagedoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten