vrijdag 14 februari 2014

Sabine Hagedoren en Frank Deboosere: ‘We hebben een internetrelatie'


Sabine Hagedoren en Frank Deboosere: ‘We hebben een internetrelatie'


Sabine Hagedoren, in de video aan het werk tijdens het weerbericht voor Vlaanderen op 5 oktober 2012.

‘Sneeuw, dat betekent overuren kloppen. Dan mogen we het op alle zenders gaan uitleggen.' Frank Deboosere en Sabine Hagedoren hebben een zware week achter de rug.

En ze zullen nog meer overuren moeten kloppen, want vanaf vandaag zijn de meeste ervaren weerman en -vrouw van het land ook de weervoorspellers van uw krant. Hij doet het al 26 jaar, zij twintig jaar. Om beurten, nooit samen. zeggen ze.

Het zijn twee onverbeterlijke positivo's de weerman en weervrouw van de VRT. Ze verkopen het zwaarste hondenweer met zoveel enthousiasme dat je op slag vergeet dat de kelder onder water staat, dat de pannen van het dak gewaaid zijn en dat je wagen over een ijsplek geslipt is.

Ze zouden man en vrouw kunnen zijn. Of broer en zus. Of een eeneiige tweeling. Zo gelijkgestemd staan hun violen, zo inwisselbaar zijn ze als weersvoorspeller.

‘We werken allebei vanuit ons buikgevoel', zegt Frank Deboosere. ‘Mensen kunnen dat moeilijk geloven, maar we zien elkaar amper. Misschien twee of drie keer per jaar. We komen mekaar ook nooit tegen op de VRT. Als Sabine werkt, zit ik thuis en omgekeerd.'

Sabine Hagedoren: ‘We hebben een internetrelatie. We mailen en bellen voortdurend. Waarom zouden we mekaars deur dan nog eens platlopen?

Frank: ‘In principe werk ik op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag. Sabine neemt de donderdag, vrijdag en zondag voor haar rekening. Maar er zijn veel uitzonderingen op die regel.

Huwelijken, geboorten, communies, begrafenissen, andere afspraken... We regelen dat gewoon onder elkaar. Zonder de rekening bij te houden. Het is de buil met de bluts.'

Sabine Hagedoren: ‘Mijn vriendinnen moeten daar altijd om lachen. Als we met jou afspreken, dan moeten we de agenda van Frank er altijd bijnemen, zeggen ze.'

Frank: ‘We kunnen er ook nooit voor een week of vier tussenuit knijpen. Zo'n grote vakantie, dat kan je de andere niet aandoen. Daarvoor is de job te slopend.'

Sabine Hagedoren: 'Dinsdag gaat het flink sneeuwen'

De winter is in het land en de komende dagen wordt hij nog wat scherper. De hoeveelheid neerslag blijft dit weekend beperkt. De meeste sneeuw valt voorlopig langs de grens met Frankrijk en in het zuiden van het land. Vlaanderen lijkt grotendeels gespaard te blijven, maar dat zal dinsdag veranderen.

Vandaag starten we met ronduit zonnig weer en blijft het een groot deel van de dag droog. Over het zuiden van het land krijgen we meer bewolking en kan soms een sneeuwvlokje dwarrelen. In de loop van de namiddag vergroot ook over het zuidwesten van het land de kans op winterse neerslag.

Hoe meer we naar het noordoosten van België gaan, hoe meer zon. Koud is het overal, met temperaturen tussen nul en 4 graden. Een zwak tot matige oostzuidoostenwind vergroot nog een beetje het koudegevoel.

Vannacht kan het nog altijd lichtjes sneeuwen over het zuiden van het land. Elders is het droog met eerst nog brede opklaringen.

Na middernacht trekken er meer wolken naar het noorden van het land en vergroot ook daar de kans op wat lichte sneeuw. Met temperaturen rond en onder het vriespunt wordt het oppassen voor gladde wegen.

Zondag blijft het koud met misschien hier en daar nog wat lichte sneeuw, zeker geen grote hoeveelheden. Wat valt, blijft liggen, ook in Vlaanderen, want de temperaturen schommelen rond nul graden.

Maandag 14 jauari 2013 blijft het vrijwel droog met soms een streep zon. Vooral maandagnacht en dinsdag wordt het oppassen, want dan gaat het overal flink sneeuwen, aldus weervrouw Sabine Hagedoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten