zondag 2 december 2012

Weervrouw Sabine Hagedoren waarschuwt voor gladde wegen en winterweerin journaal van 28-11-2010


Allemaal goed oppassen de komende dagen, weervrouw Sabine Hagedoren waarschuwde voor gladde wegen en winterweer in het journaal van 28-11-2010.

In het westen van het land zijn de afgelopen dagen al enkele ongevallen gebeurd als gevolg van de gladde wegen. Op verschillende plaatsen in West- en Oost-Vlaanderen viel er sneeuw.

De eerste prikjes van de winter leverden dus meteen verkeersellende op. De meeste ongevallen leidden enkel tot blikschade. Op sommige plaatsen raakten ook enkele mensen gewond.

De strooidiensten zijn continue in de weer om de wegen in het zuiden van West-Vlaanderen zoveel mogelijk berijdbaar te houden.

De sneeuw veroorzaakt niet alleen verkeersellende, maar brengt ook voor veel mensen plezier. Volgens Sabine Hagedoren zijn langs de kustlijn de stranden witgekleurd. Hier en daar houden mensen zelfs een klein sneeuwballengevecht. Ook in de Ardennen en in de Hoge Venen ligt er sneeuw. De dagjestoeristen hebben hun weg al gevonden naar de langlaufpistes.


Het wordt dus stilaan tijd om de warmere kledij bovenaan in de kast te leggen, want er komt volgens Sabine Hagedoren een heel koude week op ons af. De middagtemperatuur zal telkens net boven of onder het vriespunt liggen, maar kan her en der tot -6 of -8 gaan. Het is al 17 jaar geleden dat het in november nog eens zo koud is geweest.

Afgelopen week kregen we in België met de eerste winterprikjes te maken. De Hoge Venen kregen de eerste sneeuw over zich heen, enkele dagen geleden ontwaakten ook enkele gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen onder een laagje sneeuw. Elders in Vlaanderen viel er smeltende sneeuw.

De afgelopen nachten dook het kwik al enkele graden onder nul en ook overdag kan het nog vriezen. Maar Ondanks de zon zal het ook overdag koud aanvoelen, met temperaturen die rond het vriespunt schommelen.

In het zuiden en het oosten van België kan er opnieuw sneeuw vallen volgens Sabine Hagedoren.

Automobilistenvereniging VAB waarschuwt dan weer dat de eerste winterprik mogelijk veel startproblemen zal veroorzaken. De organisatie raadt bestuurders aan om in het weekend 20 tot 40 kilometer te gaan rijden om de batterijen op te laden.

De vriestemperaturen herleiden accu's tot 50% van hun capaciteit of nog minder. De batterijen raken ook leeg doordat verschillende "energieverslinders" in de auto, zoals de achterruitverwarming, vaker gebruikt worden. Als de batterij niet volledig opgeladen is, kunnen problemen ontstaan wanneer de auto weer wordt opgestart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten