dinsdag 5 november 2013

Weervrouw Sabine Hagedoren: Genieten van de lentezon vooraleer het weer... winters wordt


Weervrouw Sabine Hagedoren: Genieten van de lentezon vooraleer het weer... winters wordt


De mooiste dag van de week was dinsdag, vanaf vandaag komen er steeds meer wolken. Toch is het aan te raden om het beetje zon te koesteren, want de winter loert nog steeds om het hoekje.

Vorige week nog vorst ... vanaf maandag tot 15 graden, deze week wordt het lente

De klimatologische winter is gedaan. ‘Volgende week wordt alles beter', zegt weervrouw Sabine Hagedoren. De temperaturen zullen vanaf maandag stijgen. Tot 15 graden. Een winter die somberder, natter en kouder was dan gemiddeld, ligt eindelijk achter ons.

‘Het leed is geleden', zegt weervrouw Sabine Hagedoren. ‘Vanaf volgende week kunnen we al eens een T-shirt aantrekken.' Eindelijk, de barre winter is weer voorbij. En dit jaar was die natter, kouder en somberder dan gemiddeld.

Normaal schijnt de zon tijdens de winter 180 uren. Deze winter was dat amper 126 uren. ‘Dus een derde minder. Vooral december en januari waren somber, al zat februari ook nog onder het gemiddelde', zegt Sabine Hagedoren.

Tot 15 graden

Afgelopen winter was dan ook merkelijk kouder dan normaal. Gemiddeld haalt de winter nog een temperatuur van 3,6 graden. Nu maar 2,9 graden. Vooral februari haalde dat cijfer naar beneden.

Maar die koude ligt nu achter ons. Het wordt warmer. Veel warmer. ‘Maandag, dinsdag en woensdag schieten de temperaturen naar omhoog', zegt Sabine Hagedoren. ‘Tot vijftien graden. In de tweede helft van de week komt er bewolking waardoor de temperaturen gaan zakken.'

Maar zo slecht als in de voorbije maanden kan het weer niet meer worden. Er viel deze winter ook uitzonderlijk veel regen, sneeuw en smeltende sneeuw. Met 281,6 liter neerslag per vierkante meter zaten we 60 liter boven het gemiddelde.

Vooral december was nat. Het sneeuwde afgelopen winter ook meer dan normaal. Tijdens een normale winter komt Ukkel aan dertien sneeuwdagen. Deze keer sneeuwde het er maar liefst 29 dagen.

Rotte tarwe

‘Door de natte winter is er 15.000 hectaren tarwe op de velden weggerot', zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert. ‘Die tarwe is in het najaar ingezaaid en in de winter kapotgegaan. Tijdens dat inzaaien was het al ferm aan het regenen, waardoor de zware machines de aarde in modder veranderden.

Normaal is dat niet zo erg, want tijdens de winter vriest de koude de grond wel weer dicht. Maar deze winter legde de sneeuw een isolatielaag op de velden. Daardoor vroor het niet diep genoeg, amper tien centimeter, en bleef twintig centimeter modder liggen.'

Door de extreem koude winter moest de glastuinbouw – vooral tomaten en kropsla – meer stoken dan normaal. Luc Busschaert vermoedt dat de stookkosten deze winter twintig procent zijn gestegen.

Vrijdag en zaterdag is het met zowat 13 graden nog steeds vrij zacht. Verder is het bewolkt met af en toe regen. Vanaf zondag vindt een overgang plaats naar een koud weertype waarbij het in de nacht en ochtend opnieuw gaat vriezen. Begin volgende week wordt het overdag niet veel warmer dan 4 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten